1. Yatırma zorunluluğu
IV. Paraların yatırılması
1. Yatırma zorunluluğu
Madde 441 - Vesayet altındaki kişinin kendisi veya malvarlığının yönetimi için gerekli olmayan paralar, faiz getirmek üzere, vesayet makamı tarafından belirlenen millî bir bankaya yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.
Paranın yatırılmasını bir aydan fazla geciktiren vasi, faiz kaybını ödemekle yükümlüdür.
I-) Türk Kanunu Medenîsi:
IV. Nukut
1- Tenmiyesi
Madde 385
Vasinin, vesayeti altındaki kimse için sarfına lüzum görmediği nukut; derhal, sulh mahkemesi veya hükümetçe tâyin edilmiş olan malî bir müesseseye faiz mukabilinde ikraz edilir. Vasi, bir aydan fazla nemasız bırakdığı nukudun faizini ödemeğe mecburdur.
II-) Madde Gerekçesi:
Yürürlükteki Kanunun 385 inci maddesini karşılamaktadır.
Konu başlığı İsviçre Medenî Kanununun 401 inci maddesine uygun olarak “Paraların yatırılması” biçiminde düzeltilmiştir. Madde yürürlükteki metinden farklı olarak kaynak Kanuna uygunluğu sağlanarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir.
Birinci fıkradaki “Sulh mahkemesi veya hükümetçe tayin edilmiş malî bir müesseseye faiz mukabilinde ikraz edilir.” ifadesi yerine “faiz getirmek üzere, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.” ifadesine yer verilmiştir.
İkinci fıkrada paranın yatırılmasını bir aydan fazla geciktiren vasinin, bu yüzden uğranılan faiz kaybını ödemekle yükümlü olduğu öngörülmüştür.
III-) Kaynak İsviçre Medenî Kanunu:
1-) ZGB:
IV. Anlage von Barschaft
1. Pflicht zur Anlage
Art. 401
1 Bares Geld hat der Vormund, soweit er dessen nicht für den Bevormundeten bedarf, beförderlich in einer von der Vormundschaftsbehörde oder durch kantonale Verordnung hiefür bezeichneten Kasse oder in Werttiteln, die von der Vormundschaftsbehörde nach Prüfung ihrer Sicherheit genehmigt werden, zinstragend anzulegen.
2 Unterlässt der Vormund diese Anlage länger als einen Monat, so wird er selbst zinspflichtig.
2-) CCS:
IV. Argent comptant
1. Placements
Art. 401
1 L’argent comptant dont le tuteur n’a pas l’emploi pour son pupille est placé sans retard à intérêt dans un établissement financier désigné par l’autorité tutélaire ou par une ordonnance cantonale, ou en titres sûrs agréés par ladite autorité.
2 Le tuteur doit l’intérêt de toute somme d’argent qu’il a laissée improductive plus d’un mois.
Not: İsviçre Medenî Kanunu’nun 401. maddesi 19.12.2008 tarihli Federal Kanun ile 01.01.2013 itibariyle değişikliğe uğramıştır.